Tips for en bedre privat økonomi

bedre okonomi

Hvis du ønsker en bedre økonomi, så er det lurt å sette seg ned å bruke tid på å finne ut nøyaktig hvor du kan gjøre endringer for å få bedre rom i økonomien. Som for alle andre økonomiske situasjoner, så er det to ting man kan gjøre for å få en bedre privat økonomi. Enten må man øke inntekten eller redusere utgiftene. Dette er i hovedsak utgangspunktet til økonomisjefer for store og små bedrifter, og det gjelder akkurat like mye for privatpersoner. Det handler om å utnytte brukspotensialet for hver krone slik at du får mest mulig igjen for hver krone du bruker. Det er mange måter å løse dette på, men et hovedkonsept må på plass for at man skal oppnå dette målet. Man må ha et budsjett, som i hovedsak betyr at man har full kontroll over forventede inntekter, i tillegg til at man har kontroll over alle utgifter.

Et budsjett kan være så komplisert som man ønsker, men det kan også være ekstremt enkelt. Man behøver ikke å gjøre det mer komplisert enn man ønsker. Det er mange som blir skremt av tanken på at de må føre et budsjett, men det er ingenting skummelt med det. Det viktigste er å gjøre dette på en måte du er komfortabel med. Hvis du ikke ønsker å forholde deg til kompliserte verktøy som Excel eller i det hele tatt ikke ønsker å gjøre dette på en PC, så kan du også få en god oversikt på papir. Et budsjett er i hovedsak kun en oversikt over dine forventede inntekter og dine forventede utgifter. Det behøver ikke å lages mer komplisert enn det. Det er ofte en fordel å lage en slik oversikt for hver måned. Når du får oversikt over dine inntekter og dine utgifter hver måned, så kan du bestemme hvor mye som er tilgjengelig til forbruk eller som du kan velge å spare.

Oversikt er første bud

Oversikt oppnår du ved å føre et budsjett i en eller annen form. Det kan være et komplisert regneark, i for eksempel Excel, som umiddelbart viser deg utfallet av hver endring du gjør, eller det kan være en enkel oversikt for hver måned ført på papir. Det viktigste er at du er ærlig med deg selv slik at du får et reelt utgangspunkt som er mulig å forholde seg til. For å finne frem til dine forventede utgifter, så kan du enten regne ut nøyaktig hva du forventer å tjene hver måned, eller du kan se gjennom lønnsslipper fra tidligere måneder eller for forrige år. Utgiftene kan du finne frem til ved å se gjennom kontoutskrifter. Det viktigste er å få oversikt over alle faste utgifter. Faste utgifter som du ikke har hver måned, kan være lurt å fordele over 12 måneder slik at du får et tall hver måned for alle faste utgifter. Når du har laget en oversikt over inntekter hver måned og utgifter hver måned, så kan du finne ut hva du har til overs hver måned.

Refinansiering av dyre smålån eller kredittkort

Hvis du betaler mer enn nødvendig for smålån eller for utestående gjeld på kredittkort, så kan det være en fordel å refinansiere dette. Dette gjør du ved å søke om forbrukslån flere steder og benytte deg av det billigste tilbudet for å betale ut dyre lån eller kreditter, eller du kan eventuelt benytte et boliglån, som vil være billigste alternativ.

Muligheter for økt inntekt

En sikker måte for å få mer rom i økonomien, er ved å øke inntekten. Det kan gjøres med at man får økt lønn, at man jobber ekstra timer eller ved at man bytter til en bedre betalt jobb. Det kan også gjøres ved at man sikrer avkastning for pengene man bruker der det er mulig. Det kan være ved hjelp av skattefradrag, verdiøkning eller annet.

Samle eller vurdere andre utgifter

Man bør også gå gjennom utgifter for å se om man kan få bedre priser på faste utgifter eller bli kvitt utgifter man egentlig ikke trenger.